Beni Orada Arama -- I'm Not There

Rockseverlere şölen: 'Beni Orada Arama'
04 Haziran 2008

Yaşarken efsane olmak pek az sanatçının başına gelir. Hele bir sanatçı gözönünde olmamayı seçer ve yalnızca üretmeye odaklanırsa pek şansı yoktur; hakkında övücü sözleri duymak için maalesef cenaze törenini beklemek gerekebilir.

Şöhret tanımındaki ucuzlama sayesinde her kaset çıkaranın "yorumcu" diye anıldığı bugünler ise bir başka yazı konusu olmayı haketmektedir!

Bob Dylan rock müziğin, rahatlıkla söyleyebiliriz ki, yaşayan bir efsanesi. Merak ediyorum, acaba "Knocking on Heaven's Door" şarkısını hiç bilmeyen ya da duyduğu zaman tepkisiz kalan var mıdır? Ayrılmaz parçası haline gelmiş gitari, ağız armonikası ve sigarasıyla birlikte hem Bob Dylan, hem de protest rock akımının öncülerinden Joan Baez 1960-1970 döneminde hayatımıza girip, ruhumuzu zenginleştirmiştir.

Hollywood'un "sıradışı" kategorisinde yeralan (çünkü yaptığı her filmde kamerasını sıradan karakterlerin ötesindeki hayatlara çevirmiştir) yönetmen Todd Haynes, bu kez "I'm Not There/Beni Orada Arama" filmiyle öyle bir Bob Dylan yaşamöyküsü sunuyor ki, "sıradışı çalışma" tanımlaması yine tam yerini buluyor."

Beni Orada Arama" kayıtsız kalınamayacak kadar ilginç, ama bir o kadar da izleyenden çaba isteyen bir film. Adeta deneysel bir çabaya girişen yönetmen, bir şöhretin yaşamöyküsünü klasik kalıplarla sunmak yerine, ruh halleri ve çocukluktan olgunluğa geçiş sürecindeki her aşamayı ayrı birer karakter olarak ele alıyor.

Sinema tarihinde apayrı bir yere konacağı kesin olan bu deneysel çalışmada, Bob Dylan'ı biri kadın oyuncu (Cate Blanchett) olmak üzere altı ayrı oyuncu canlandırıyor ve her bir parçayı diğerine eklemek seyiriciye düşüyor.

Ortada tam manasıyla bir yıldızlar geçidi var: Richard Gere, "Koku" filminde unutulmaz bir oyunculuk sergileyen Ben Whishaw, genç kuşağın en iyi karakter oyuncularından biri olan Christian Bale (yakında Batman rolünde izleyeceğiz), çok talihsiz bir şekilde aramızdan ayrılan Heath Ledger ve Marcus Carl Franklin. Bütün bu saydığım isimler, müzisyen Bob Dylan'ın hayatının değişik evrelerini canlandırıyor.

Rock müziği sevenler, özellikle Bob Dylan'ın şarkılarıyla nostalji yolculuğu yapmak isteyenler, bu deneysel olduğu için izleyiciyi biraz zorlayan, ama sabırlı olana keyifli bir müzik yolculuğu yaşatan ilginç filme kayıtsız kalmamalı.

Müzik notu: Filmin ismi "I'm Not There" ile Bob Dylan'ın "The Basement Tapes" adlı albümüne gönderme yapılıyor. "I am not There" şarkısının kaydı yapılmış ancak plakta yeralmamıştı.

Comments