Valley of Elah: Tanrı'nın Vadisinde Yüzleşme

In the Valley of Elah: ABD-Irak ve Tanrı'nın Vadisinde

Sinemanın Vietnam savaşı konusunda kafa yormaya başlaması, herşey olup bittikten sonraya rastlar. Ancak bu kez durum farklı: Amerikan sineması Irak savaşı ve sonrasını çoktan sorgulamaya başladı bile. Özellikle 2007-2008, popüler sinemanın dünya meselelerine ciddi biçimde el attığı bir sezon olarak anılmayı hakediyor.

Küresel ısınma, Irak ve Afganistan'daki durum, insan hakları ihlalleri büyük yapımcı firmaların projeleri olarak birer-ikişer ortaya çıkmaya başladı. Mesajların ünlü oyuncular eşliğinde ve gayet net biçimde gelmesi de dikkat çekici.

Eskiden sinemanın ciddi konulara el atması genellikle dar bütçeli bağımsız yapımlardan geçtiğinden, ya verilen mesajlar dar bir çerçeveyle sınırlı kalır; ya da dağıtım olanaksızlıkları nedeniyle bu tarz filmler gösterim şansı yakalamadan seyircisiyle ancak ev sineması ortamında buluşabilirdi.

Geçen yıl "Jarhead" ile başlayan öncü akım ve devamında gelen "Arslanı Kuzulara/Lions for Lambs" "Redacted" "Karanlığa Yolculuk/Taxi to Darkness" "Hadisa Savaşı" gibi filmlerle dış politikadaki yanlışlıklar sorgulanıyor ve işgal eden kadar işgal edilenin de ruh halleri beyazperdeye taşınıyor. Üstelik önemli oyuncular (Meryl Streep, Jake Gyllenhaal, Tom Cruise gibi) ve önemli yönetmenler (Robert Redford, Brian de Palma gibi) tarafından.

"Tanrı'nın Vadisinde/In the Valley of Elah" Tommy Lee Jones, Charlize Theron ve Susan Sarandon gibi etkileyici bir kadroya sahip.

Yönetmen Paul Haggis ise, en son "Çarpışma" filmiyle hafızalarımızda güçlü bir yer edinen, Oscar ödüllü, her çalışması merakla beklenen bir yönetmen.

Irak savaşından birliğine dönen oğlunun kısa süre sonra kaybolmasının arkasında ne olup bittiğini anlamaya çalışan baba, bugüne dek doğru kabul ettiği bütün değerleri gözden geçirmekle kalmıyor; aynı zamanda başlangıçta haklı bir dava olarak gördüğü Irak savaşının perde arkası acılarına tanıklık ediyor. Üstelik kendi oğluyla ilgili uyuşturucu alışkanlığı ve başka şoke edici haberlerin acısını ekleyerek.

Filmde sadece Irak'a gönderilen askerlerden uyuşturucu testi istenmemesi meselesi ve göndere bayrak çekilmesiyle ilgili nakış gibi işlenen nüanslara dikkat.

"Tanrı'nın Vadisinde" güncel bir soruna ilişkin acılara el atarken, hem bireysel hem de uluslararası düzlemde dürüst, adil ve empati kuran senaryosu; ayrıca birinci sınıf oyunculuklarıyla (özellikle Tommy Lee Jones) bu sezonun en önemli filmlerinden.

Comments