RUHUN KARANLIKLARINA BİR BİLET

Ruhun Karanlıklarına Bir Bilet: ''No Country for Old Men -- İhtiyarlara Yer Yok''

Bazı filmler kendisini ele vermek için önce seyircisinden katılım bekler; tıpkı 2008 Oscar'ın galibi "İhtiyarlara Yer Yok/No Country For Old Men" gibi.

Gerçekle yüzleşmeye hazır olduğumuz ölçüde derinden sarsılacağımız bir başyapıtla karşı karşıyayız.

Bu filmi okumak için belirli referanslar aramak yerine kendi içinde değerlendirmek bence en doğrusu. Ortada "Kuzuların Sessizliği" tarzında bir psikopat katilin ya da "Fargo"da ailesini kiralık katile teslim eden koca karakterinin ötesinde bir durum var.

Teksas'ın uçsuz bucaksız çölleri yanıltmasın; zaman ve mekân sınırı olmayan bir dünya anlatılıyor. Şiddet ve yok etme kültüründen beslenen bir toplum, suç işlemenin ve kaba gücün kanıksandığı, paranın iktidarı ve bu uğurda her kötülüğün yapılabilir hale geldiği günümüz halleri.

Javier Bardem'in büyük ustalıkla canlandırdığı Chicurgh karakteri bütün bu hallerin toplamı adeta: Yok etmek ve kötülük varoluş nedeni. Acımasızlığının boyutları ve öldürmekten zevk alan bir "yaratığa" dönüşmesi, diğer bütün kurmaca karakterlerden çok daha sahici ve irkiltici. Önüne ne gelirse yok ediyor, soğukkanlılığını koruyor ve bulunduğu ortamda hiç de ayrıksı otu gibi durmuyor.

"İhtiyarlara Yer Yok" dünyanın başka bir duruma evrilmekte olduğunu anlatıyor: Kanun kaçaklarının bile kendi etik kuralları içinde yaşadığı dönemler yerine, insan ruhundaki kötülükleri besleyen, onu daha saldırgan, daha acımasız hale getiren bir sisteme geçiş.

Belde gizlice silah taşıma devri çoktan kapanmış, yerini uzun namlulu silahlar ve diğer ölüm makineleriyle gezinme almıştır. Suç şebekeleri içindeki hiyerarşi ve korku imparatorluğu kuralları düzenin belirleyicisidir. Birer yalnızlık simgesi gibi duran motel odalarında, polisler dahil olmak üzere, kimsenin kimseye yardım edecek hali yoktur.

Coen Kardeşler, kanun adamlarının da bu gerçeğe teslim olduğu finalle "kendinize gelin, artık bu dünyada size yer kalmıyor" dercesine ürpertici bir son nokta koyuyor.

"İhtiyarlara Yer Yok" katıksız kötülüğü varoluş sebebine dönüştürmüş insan ruhunun karanlık dehlizlerinde gerçekçi bir yolculuğa çıkartan ve farklı açılardan birden çok izlenmeyi hak eden bir film.

Katıksız kötülük konusunda farklı açılar ararsanız ille de içi milyon dolarla dolu çanta bulup yoldan çıkmak gerekmiyor; ahlaktı-töreydi diye tüm ailenin cinayet şebekesine çevrildiği durumları, bir diğerini sadece düşüncesini beğenmediği için gözünü kırmadan öldüren ruh hallerini düşünseniz de olur.

Comments