TÜRK SİNEMASI: 2018 En İyiler

Geçtiğimiz yıl 143 yerli film gösterime girmişti, 2018'in son ayı itibariyle toplamda 40 milyon seyircinin izlediği 165 filme ulaşıldı. Bununla birlikte, Türk sinemasındaki bu üretkenlik ivmesini nitelik bağlamında değerlendirmek isteyince elimizde bir avuç film kalıyor. Aslında şaşırtıcı bir sonuç değil; benzer yorumu Hollywood için de yapmak mümkün. Tercihlerle ilgili temel ölçütün tarzının sınırlarını zorlayan ve türüne yeni bir soluk katan örnekler olduğunu özellikle belirterek, bu yılın beni en çok etkileyen filmlerini sıralıyorum.
AHLAT AĞACI: Hayata dair bir toplu metin, bir içsel yolculuk şeklinde ilerleyen film Nuri Bilge Ceylan'ın başyapıtı. Filme ilişkin daha önce yazdığım değerlendirmeyi yineleyeyim: Ahlat Ağacı anlatmıyor, yaşatıyor.
ÖLÜMLÜ DÜNYA: Bu senenin asıl sürprizi. Kara komedinin kusursuz olabileceğini gösteren "Ölümlü Dünya" muhteşem bir sinerji yaratan kadrosu ve tıkır tıkır işleyen senaryosuyla "Kapışma-Snatch" "Ucuz Roman-Pulp Fiction" tarzının bizdeki en ciddi örneği. Yönetmen Ali Atay.
KELEBEKLER: Farklı hayatlar içindeki üç kardeşin yollarının babalarını aramak üzere kesişmesine dayanan senaryo, benzeri az bulunan bir samimiyet ve özgünlüğe sahip. Oyuncu yönetimi kusursuz. Tolga Karaçelik'in bundan sonraki çalışmalarına dikkat.
MÜSLÜM:  Senenin gişe rekortmeni "Müslüm" yalnızca Müslüm Gürses'in hayatını beyazperdeye taşımakla kalmıyor, aynı zamanda biyografik öykülerin ihmal edildiği sinemamıza çok iyi bir katkı yapıyor. Yönetmenler Ketche (Hakan Kırvavaç) ve Can Ulkay.
SOFRA SIRLARI- Ümit Ünal'dan gayet başarılı bir komedi-dram denemesi. Demet Evgar "mükemmel bir ev hanımı, mükemmel bir aşçı, ve bir seri katil" tiplemesiyle bu yılın unutulmazları arasında.
ŞAMPİYON: Yönetmen Ahmet Katıksız'ın jokey Halis Karataş, Begüm Atman ve şampiyon at Bolt Pilot ekseninde yaşanan gerçek olayları anlatan filmi vizyonun son dakika sürprizlerinden oldu. Filmin atlara yönelik sevecenliği elbette çok etkileyici, ancak genel anlamda at yarışı denilen olaya itirazım var. Yarış, kumar, insanların para hırsı için hayvanların eğitilmesi fikrine asla sıcak bakamıyorum. Ama film güzel mi derseniz, evet.
PUT ŞEYLERE: Onur Ünlü'nün son filmi. Her oyuncunun aşık olduğu bir yönetmen ve yakın çevresinin hayatını anlatıyor gibi görünen şaşırtmacalı, karmaşık kurguya sahip, deneysel bir çalışma. Aslında kolay bir film değil, ancak 2018'in en farklı işi.                   



Comments