OSCAR 2018 ve ÖDÜL LİSTEM: "THE SHAPE OF WATER" "PHANTOM THREAD"


90. Oscar adayları listesinde "en iyi" iddiasıyla yarışan dokuz film arasında anlatım, oyunculuk, hikaye ve kurgu bütünlüğü açısından sinema tarihinde iz bırakması muhtemel yalnızca 3 film görüyorum. Diğerleri klasik deyimle "eli yüzü düzgün" kayda değer filmler olmakla birlikte, özgün değiller.


Bu bağlamda, Soğuk Savaş döneminde Amerikan-Sovyet rekabeti arka planında faşizm, ırkçılık ve insanın karanlık yüzüne dair çok katmanlı mükemmel hikayesiyle "The Shape of Water/Suyun Sesi", İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa ve Amerika'da moda, estetik ve kişiye özel dikim kavramına öncülük eden Charles James'in hayat hikayesinden yola çıkıp, kadın-erkek ilişkisi ve beraberliğin psikolojik dinamikleri üzerine bir başyapıta dönüşen "Phantom Thread" ile küçük bir kasabanın yozlaşmış ortamında tek başına adalet arayan annenin öyküsü "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri/Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri" bu yılın kaçırılmaması gereken filmlerini oluşturuyor. Bu filmin Türkçe isminde Üç Reklam Panosu yerine neden Üç Billboard kullanılmış veya "Shape of Water" hangi akla hizmetle "Suyun Sesi" yavanlığına indirgenmiş anlamak mümkün değil!

Bence ödüllerin dağılımı şöyle olmalı:
EN İYİ FİLM: Shape of Water/Phantom Thread
EN İYİ YÖNETMEN: Paul Thomas Anderson (Phantom Thread)
EN İYİ ERKEK OYUNCU: Daniel Day-Lewis (Phantom Thread)
EN İYİ KADIN OYUNCU: Sally Hawkins (Shape of Water)
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU: Sam Rockwell (Three Billboards)
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU: Lesley Manville (Phantom Thread)
Diğer adaylar arasında "The Post", "Dunkirk" ve "Darkest Hour/En Karanlık Saat" tarihi gerçeklere dayanan senaryosuyla öne çıkan filmler. Hitler'in Avrupa'yı istilasına karşı İngiltere ve diğer müttefiklerin mücadelesini savaş cephesinden anlatan "Dunkirk" ile Winston Churchill liderliğindeki siyasi cepheyi detaylandıran "Darkest Hour" aslında birbirini tamamlayan filmler. Kişisel olarak Churchill'i tüm artı ve eksileriyle anlatan 2017 yapımı Brian Cox and Miranda Richardson kadrolu "Churchill" filmini "En Karanlık Saat"e tercih ederim. 
En iyi filmin diğer adayları, genç bir kızın kimliğini bulma ve büyüme serüveni "Lady Bird/Uğur Böceği", Amerikan tipi ırkçılığın insan hakları alanında elde edildiği varsayılan ilerlemelerden sonra "üstün beyaz ırk" tarikatına dönüşmesini anlatan "Get Out/Kapan" ve İtalyan roman uyarlaması olup, şimdiden geçen yıl en iyi film Oscar'ını alan Moonlight ile kıyaslanan "Call me by Your Name/Beni Adınla Çağır".

  4 Mart'taki Oscar ödül törenine kadar bu filmlerin hepsini sinemada izlemek mümkün, bence en güzel haber bu.

Comments