OSCARLARA KİŞİSEL TÖREN: BENİM ÖDÜLLERİM


Oscarlara Kişisel Tören: Benim Ödüllerim

Bu yılın Oscar adayları ödül törenini heyecanla beklemeye değecek güzellikte. “Amour” gibi bir başyapıtı En İyi Film ile En İyi Yabancı Film kategorisinde listesine alan Akademi, her türlü övgüyü hakediyor. Hatta Paul Thomas Anderson’ın “The Master” filmindeki yönetmenlik başarısının görmezden gelinmesi, bu filmin en iyiler listesinde olmaması ve "Amour" filminde Jean-Louis Trintignant oyunculuğunun es geçilmesi gibi kusurları bir ölçüde hafifletiyor.

24 Şubat’ı beklerken, kişisel listemi paylaşmak istedim. Gönlümün Oscarları, “en iyi film” kategorisinden dört, diğerlerinden ise iki filme gidiyor:


En iyi film:

AMOUR/AŞK: Tartışmasız son yılların en muhteşem, en yürek yakan filmi. Yaşlılık, sadakat, ölüm gibi hayata dair ancak kolaylıkla basmakalıp hale sokulabilecek kavramları kusursuz bir sinema hüznüne dönüştürüyor.

LINCOLN: Abraham Lincoln’un ikinci başkanlık döneminde eşzamanlı olarak içsavaşı bitirmek ve köleliği yasaklamak için verdiği siyasi mücadele. Amerikan demokrasisinin kökleri ve olgunlaşma süreci açısından müthiş oyunculuklarla desteklenen bir referans filmi.

BEASTS OF THE SOUTHERN WILD/DÜŞLER DİYARI: İnsan ve doğa ilişkisi bundan daha doğal ve gerçekçi anlatılamazdı. Katrina kasırgası fonunda Louisiana eyaletinin de başrolde olduğu olağanüstü bir sinema deneyimi.

LES MISERABLES/SEFİLLER: Bu sene Victor Hugo’nun ölümsüz eseri yalnızca “Sefiller” müzikali ile başarıyla beyazperdeye taşınmadı, aynı zamanda “The Flight/Uçuş” filminin ana kahramanına catharsis/duygusal arınma referansı oldu. “Les Miserables” kadrosu kusursuz bir müzikalite sunabilmek adına parçaları canlı icra ederek başlıbaşına bir ödülü hakediyor. Tüm oyuncuların bu çabası playback yöntemiyle kaçamak yapanlara bir sinema dersi de olabilir.


            En iyi erkek oyuncu:

Jaoquin Phoneix - The Master. (Olağanüstü: Söylenecek başka söz yok!)

Daniel Day Lewis - Lincoln

       En iyi yardımcı erkek oyuncu:

Philip Seymour Hoffman - The Master

Tommy Lee Jones – Lincoln


       En iyi kadın oyuncu:

Emanuel Riva – Amour

Jennifer Lawrence – Silver Linings Playbook/Umut Işığım


     En iyi yardımcı kadın oyuncu:

Amy Adams – The Master

Sally Fields – Lincoln


        En iyi yabancı film:

“Amour” filmini daha önce belirttiğim için ondan sonraki iki adayım şöyle:

Kon-Tiki – Norveç

A Royal Affair - Danimarka


       En iyi yönetmen:

Michael Haneke – Amour

Steven Spielberg - Lincoln

Comments