Minik Serçe-La Mome

Minik Serçe ya da Dünyanın Bütün Hüzünleri
(La Mome-La vie en Rose)

Fransızlar onu "minik serçe" diye tanıdı (zaten bu anlama gelen La Mome, filmin orijinal ismi) ve o minik serçe dünyanın neredeyse bütün acılarını barındıran kısa ömründe dünyanın en güzel şarkılarını seslendirdi.

Türkiye'de daha çok "Kaldırım Serçesi" takma adıyla bilinen Edith Piaf'ın hayatından önemli satır başlarını yaklaşık ikibuçuk saatlik bir filme sığdıran "La Mome-Kaldırım Serçesi " klasik ama yerinde bir deyimle söylersek "kaçırılmaması gereken bir film."
"Kaldırım Serçesi" Edith Piaf'ın inanılmaz derecede hüzünlü hayatını başarıyla beyazperdeye aktarmakla kalmıyor; aynı zamanda hemen hepsi Piaf'ın orijinal sesinden sunulan muhteşem şarkılarla bir müzik şöleni yaşatıyor.

Edith gözlerinden rahatsızlandığında kendisini muayene eden doktor, küçük bir çocuk için en uygunsuz koşulları kastederek "bu çocuk kime ait" diye sorar. Yanıt "hiç kimsenin" olur ve bu karşılık bir anlamda "minik serçe"nin de hayatını özetler. Edith Piaf 47 yıllık ömründe hiç kimseye, hiç bir yere ve herhangi bir kurala ait olmadan yaşayıp, veda eder. Marion Cotillard mükemmel bir Piaf olmuş. Hepsi birer altın değerindeki Edith Piaf eserleri, La Vie en Rose, Mon Dieu, Padam Padam ve Je ne Regrette Rien; hepsi ve daha fazlası filmde var.

Oradan oraya savrulan bir hayatın hikayesi olan "Kaldırım Serçesi"ni izledikten sonra eminim "Piaf'ın yaşamından kimbilir daha kaç film çıkar" diye düşüneceksiniz. Yaşam öykülerine ilgi duyanlar, ama daha da önemlisi Edith Piaf gibi dev bir sanatçıyı tanımak, hatırlamak, anlamak ve müziğinin hakkını vermek için " Kaldırım Serçesi" kaçırılmaması gereken bir film. "Dev sanatçı" tanımlaması kesinlikle Piaf'ta yerini buluyor, çünkü o yalnızca sahneye çıkıp şarkı söylediği zaman devleşip, hayatın acılarına direnebiliyor.

Comments