KORE UYARLAMASI FİLMİ SEÇEN TÜRKİYE OSCAR'DA KAYBETMEYE KARARLI

"7. KOĞUŞTAKİ MUCİZE" FİLMİ "BYO" MODELİYLE OSCAR YOLCUSU

Türkiye dahil pek çok ülke 25 Nisan 2021'de düzenlenecek Oscar ödülleri için en iyi yabancı film dalında aday adayı belirliyor. Bizim durumumuz ise eskilerin çok güzel bir deyişini hatırlatıyor, "elden ayrıksı olmak"; yani herkesin gittiği yoldan gitmeyip ters köşe yapmak. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yönetilen Oscar adaylığı sürecinin ters köşesi, bilinmezlik ve şeffaf olmama halini işaret ediyor.

Bakanlığın sayfası dahil elimizdeki tek bilgi "Seçici Kurul" tarafından başvuran adaylar arasından "7. Koğuştaki Mucize" filminin seçildiği. Peki bu kurul kimlerden oluşuyor, daha da önemlisi başka hangi filmler yarıştı gibi son derece makul sorular geliyorsa aklınıza, Semih Kaplanoğlu'nun Bağlılık-Aslı kararında olduğu gibi, hiçbir ayrıntı yok. Kurul hangi filmleri izleyip "7. Koğuştaki Mucize" üzerinde ittifak etti, gerekçesi nedir, adeta bir devlet sırrı. Bakanlık geçen yıl 16 kişilik seçici kurul ve 23 başvurudan sözetmişti, bu yıl 13 kişilik kurul ve 11 başvuru olduğu bilgisi var, hepsi bu…

Kızı ile aynı zekâ yaşına sahip bir babanın hukuksuzluğa karşı mücadelesini, adalet arayışını dramatize eden "7. Koğuştaki Mucize" Aras Bulut İynemli'nin oyunu ile parlayan, gişesi başarılı bir filmdi. Buraya kadar gayet hoş, ama film bize ait değil; 2013 yapımı "7. Koğuştaki Mucize" isimli Güney Kore filminin uyarlaması. Bunu isim ve mekanların Türkçeleştirilmesiyle filmin yeniden çevrilmesi diye okuyun. Dahası var, aynı film 2019'da Filipinli yönetmen Nuel Naval tarafından birebir uyarlandı; ismi "Miracle in Cell No.7", yani 7. Koğuştaki Mucize!


Uluslararası etkinliklerde ancak özgün çalışmaların dikkat çekip öne çıkma şansı varken, biz Kore'den Filipinler'e defalarca uyarlanmış bir senaryoyu Türk sineması diye yarıştırıyoruz. Bu tuhaf tarz, müzikten tiyatroya ve sinemaya, giderek sanatın her dalında kuvvetli bir şekilde empoze edilen BYO modeli (Ben Yaptım Oldu) değilse, nedir?

Comments