ROCKETMAN BİR VİDEO KLİP ESTETİĞİNDEN ÖTEYE GEÇEMİYOR


Freddie Mercury/Queen fırtınasının hemen ardından Elton John, yani bir başka müzikal dehanın hayatı beyazperdede. Öncelikle film ekibinin dikkat çeken iki ismi var, Dexter Fletcher ve Elton John: Biri Bohemian Rhapsody filmini tamamlayan yönetmen, diğeri ise yapımcı konumunda. "Rocketman" sanatçının kendi ifadesiyle "alkol, uyuşturucu, seks bağımlılığı ve kontrolsuz öfke" problemlerinden kurtulmak için katıldığı terapi seansıyla açılıyor. Geriye dönüşler eşliğinde Elton John kariyerinden müzikli kesitler sunuluyor.

Neredeyse doğuştan piyanoya meraklı, 11 yaşında burslu öğrenci olarak konservatuara kabul edilen, ilk kez okuduğu sözleri 20 dakika içinde besteleyebilen ve henüz 23 yaşında iken uluslararası düzeyde bir star konumuna yükselen, herşeyiyle olağandışı bir hayattan sözediyoruz. Doğal olarak Elton John ve onun yakın çevresine ait (örneğin 32 yıl beraber çalıştığı söz yazarı Bernie Taupin) derinlikli bir hikaye umut ederken, senaryo dönüp dolaşıp aynı plağı çalıyor: Elton John anne-babası tarafından sevilmedi ve kendini hep mağdur hissetti. Bıktırıcı biçimde yinelenen bu temaya dans-müzik sahneleri hikaye dolgusu yapıyor.

  Taron Egerton iyi bir oyuncu, ancak dramatik kurgu onu sığ sularda bırakmaya kararlı. Karakterler sanki bir müzik videosu mantığıyla kurgusulandığından filmden geriye yapay bir tat bırakıyor. Hepsinden önemlisi Elton John kendi yaşam öyküsünün "etken" değil, "edilgen" kahramanı. Dolayısıyla filmde ünlü sanatçının hayatına ilişkin derinlikli bir hikaye bulmak yerine, karikatürize bir müzikal estetik, (örneğin "Jersey Boys" havasında) bol ışıltılı kostümler ve rehabilitasyon dönemi ile çocukluk travmasından öteye geçemiyoruz.
  Ayrıca filmin böyle bir derdi yok gibi. Kapanış jeneriğinde Elton John için uygulanan terapinin başarılı olduğunu anlayıp rahatlıyor ancak aynı zamanda hikayenin asıl bundan sonrasına odaklanmasını bekliyoruz.  Oysa yönetmen "ben görevimi yaptım, Elton John'ı geçmişiyle barıştırıp, seyircinin gözünde akladım" dercesine son noktayı koyuyor.

Comments